هر فرد و جامعه برای نیل به اهداف خویش، نیازمند الگو و به تعبیری نمونه های موفق در تمام امور است. در دنیای امروز این مهم قدری جدی تر شده چراکه کسانی که ادعای الگو بودن را دارند رو به تزاید بوده به طوری که تشخیص الگوی راستین در این میان بسیار سخت می گردد.
یکی از زمینه هایی که همه انسان ها به الگو احتیاج دارند مسائل معنوی است که بر حسب تمدن ها و فرهنگ ها متفاوت است. به این معنی که هر فرد، براساس باورهای خویش به الگوی موردنظر خود تمسک کرده و او را در زندگی خویش به عنوان مدل بهتر زیستن قرار می دهد
براساس آموزه های اسلامی، پیامبر(ص) بعنوان بهترین الگو مطرح می باشد(احزاب/21) که لازم است مسلمانان به ایشان تمسک نموده و از آن حضرت تبعیت کنند. بی تردید این معنا نسبت به اهل بیت(ع) که براساس آیه مباهله جان پیامبر(ص) هستند (آل عمران/61) نیز صدق کرده و ایشان بسان رسول اکرم(ص) بعنوان اسوه های حسنه برای مسلمین مطرح می باشند. فاطمه زهرا بعنوان کسی که از سوی پدر به شرف «ام ابیها»، «جگرگوشه رسول»، «فداها ابوها» و... مفتخر است از جمله مصادیق آیه اسوه حسنه است. برخلاف عده ای که بر این پندارند که حضرت فاطمه(س) تنها برای جامعه زنان می تواند الگو باشد باید گفت ایشان برای همه افراد اعم از زنان و مردان الگو هستند با این بیان که در مسائل مشترک میان مردان و زنان باید همگان ایشان را الگوی خویش قرار دهند و در مسائل مختص بانوان، آن حضرت تنها برای زنان می توانند الگو باشند.
اما در عین حال باید این پرسش را مطرح کرد که آیا ما به عنوان پیروان اهل بیت(ع) توانسته ایم فاطمه اطهر را به درستی شناخته و از حیات پربرکت ایشان الگو گرفته و برای زندگی خویش مدل سازی کنیم؟
همگی می دانیم که فاطمه زهرا در دوران حیات پس از پدر، در مظلومیت قرار گرفت به گونه ای که امتی که ادعای تبعیت از رسول اکرم(ص) را داشتند، خون به دل فاطمه کردند و با هجوم به خانه ایشان، نهایتاً ایشان را به شهادت رساندند. این موضوع بعنوان یک حقیقت تلخ تاریخی، قلب هر مؤمنی را آزرده کرده و بر مصائب آن حضرت اشک را روان می کند. ولی ما در دوران فعلی از این مهم غافلیم که اگر دیروز فاطمه(س) در مظلومیت بود امروز نیز در میان مؤمنین همچنان مظلوم باقی مانده و کسی برای رفع این مظلومیت، تلاشی صورت نمی دهد.
ضرورت شناخت حقیقت زهرا(س)
توضیح اینکه ما به عنوان کسانی که ادعای تبعیت از فرهنگ و منش فاطمی داریم و آئین های مختلفی در ولادت و نیز ایام شهادت ایشان برگزار می کنیم به این توجه نداریم که فاطمه چه شخصیتی است و از ما چه می خواهد؟ از این جا پاسخ به پرسش پیشین آغاز می شود که هر چند باید در تجلیل از مقام شامخ فاطمی، تمام پیروان راستین اقدام به برگزاری برخی مجالس نمایند ولی روشن است که این موضوع هرچند شرط لازم است ولی شرط کافی نخواهد بود ، چراکه واقعاً ما در دنیای کنونی نیازمند دست گیری فاطمی از خویش هستیم تا از این رهگذر به زندگی ایده آل و مطلوب خداوند دست یابیم.
آنچه از اهمیت بیشتری برخوردار است اینکه برای احیای الگوی فاطمی در میان پیروان و محبان ایشان لازم است در گام اول به شناخت حقیقی ایشان اقدام نماییم به این که حقیقت این سخن پیامبر(ص) را که خشنودی فاطمه را خشنودی خدا و غضب فاطمه را غضب خدا می داند(1) ادراک نماییم. به عبارتی ما باید در اولین مرحله حقیقت شخصیت زهرا(س) را بشناسیم.
در گام بعدی به این مهم بپردازیم که حضرت زهرا(س) در زندگی علمی و عملی خویش چگونه عمل کرد تا آن را برای زندگی فردی و جمعی خود به یک مدل تبدیل و در گام نهایی به آن عمل نماییم.
براستی چرا در زندگی امروز ما فاطمه مهجور است و بیشتر اوقات تنها به انجام اعمال شعاری و صوری بسنده می شود؟ آیا اگر الگوی فاطمه(س) در زندگی ما حضور می داشت وضعیت حجاب ما این گونه بود؟ اگر الگوی زندگی ما فاطمه بود اوضاع خانواده های ما به همین شکل و محتوایی بود که امروز شاهد آن هستیم؟ ما اگر فاطمه را به خوبی اسوه خویش می ساختیم، معنویات در جامعه ما همین گونه بود؟ جامعه ما اگر به فاطمه تمسک می کرد آیا وجدان کاری ما در ادارات به همین وضعیت کنونی می بود؟ و دیگر پرسش هایی که در درون حیات فردی و جمعی ما مطرح است.
خلاصه باید گفت اگر فاطمه، دیروز در مدینه و در میان مدعیان تبعیت از رسول اکرم(ص) در مظلومیت بود و سرانجام به دست همین مدعیان دروغین با حیات این جهانی وداع کرد و به شهادت رسید، امروز نیز فاطمه در زندگی ما مهجور و ناشناخته است و بیشتر به جای تمسک و تبعیت عملی از ایشان، تنها به طرح برخی شعارهای خالی از محتوا بسنده می شود که نه دنیا و نه آخرت را تأمین نمی کند و به تعبیری گروهی از ما شیعیان به نوعی به پوسته ای ظاهری از حقیقت فاطمی تمسک کرده و در تلاش برای شناخت حقیقی ایشان نیستیم. بی تردید اگر بخواهیم از بسیاری از باتلاق های فردی و جمعی عبور نماییم و جامعه خویش را بخوبی بازسازی کنیم لازم است زندگی اهل بیت(ع) از جمله فاطمه زهرا(س) را الگو و مدل زندگی خویش قرار دهیم و براساس آن برای آینده هایی درخشان، تلاش و کوشش نماییم که تحقیقاً این چنین خواهد شد.
1- بحارالانوار ج21 ص279